Stadskerk 040 in het Evoluon in Eindhoven volgeboekt

Bron: ED.nl

EINDHOVEN – Terwijl veel kerken kampen met steeds minder bezoekers, staan mensen voor de eerste viering van Stadskerk 040 op de reservelijst.

Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe geloofsgemeenschap moeten nog even geduld hebben, want de eerste dienst van Stadskerk 040 is al volgeboekt. Alle 450 stoelen in de theaterzaal van het Evoluon zijn op zondag 16 september bezet bij de eerste dienst van Stadskerk 040.

Wilfred van Barneveld is blij verrast. Hij is een van de initiatiefnemers, die een jaar in het Klokgebouw op Strijp-S hebben gewerkt aan de voorbereiding. ,,Inmiddels hebben we een kerngroep van 45 mensen”, vertelt hij in het restaurant van het Evoluon. Zelf zal hij bij de diensten voorgaan als pastor.

Geen hiërarchie

,,Maar eigenlijk houden wij niet zo van titels”, zegt Van Barneveld (31). ,,We hebben geen behoefte aan hiërarchie en zeker niet aan bureaucratie. Iedereen die ideeën heeft is welkom. Wij proberen een kerk anno 2018 te zijn, niet gebaseerd op tradities. Wel op bijbelse grondslag. We zullen laten zien dat dat ook leuk kan zijn.”

De pastor vindt zijn kerk uniek, omdat die midden in de samenleving staat. Dat zal duidelijk worden bij de vieringen, waarbij een band voor live muziek zal zorgen en het grote videoscherm vaak zal worden benut.Ook de locatie is bewust gekozen. ,,Het Evoluon heeft niet de geschiedenis die een kerkgebouw met zich meedraagt en wellicht zoekende mensen zou kunnen afschrikken”, weet Van Barneveld.

Veel leden van de stadskerk komen uit verschillende varianten van de protestantse kerk. Ze hebben behoefte aan een nieuwe gemeenschap die zich richt op vragen die hen nú bezighouden. Om daarop in te gaan, is de tweewekelijkse zondagsviering niet voldoende. ,,Wij werken door de week in kleine groepen van vijf tot twaalf mensen, in een huiskamer of in een café. Er is ook een hardloopgroepje dat onderweg het gesprek aangaat.”

Politie

Het gaat zowel door de week als op zondag om vragen als: Waarom geloven? Waarom in Jezus? Wat vinden we in de Bijbel? Van Barneveld: ,,Die vragen willen we niet van één kant belichten, er zijn geen simpele antwoorden.” De pastor werkt doordeweeks bij de politie. Hij ontwikkelt strategieën om te kunnen inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen. Hij ziet wel wat in de vergelijking met zijn werk bij de stadskerk. ,,Niets hoeft te blijven zoals het was. We zoeken steeds naar antwoorden op wat zich aandient.”

Kenmerkend daarbij is een groot vertrouwen. Zo heeft Stadskerk 040 wel een budget, maar geen gegarandeerde inkomsten. Het doet denken aan de grote groep die Jezus was gevolgd naar een plek buiten de stad. Er was te weinig eten voor de duizenden mensen, maar uiteindelijk bleek er een overvloed aan brood en vis. ,,Een mooie vergelijking”, meent de pastor.

Lees ook het verslag van de openingsdienst door het Eindhovens Dagblad.

0 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *