Waarom geloven?

‘Geloof?!? Jij?! Echt?! Maar waarom dan? Geloven is toch lastig! Dan moet je je toch aan allerlei regels houden? En lees je dan ook de Bijbel? Dat oude boek? En dat verhaal van Jezus, dat geloof je dus echt?’

Als je zegt dat je gelooft zijn dat vaak reacties die je krijgt. Maar waarom geloven we eigenlijk wat we geloven? Wat brengt het ons? Die vraag hebben we gesteld aan ons team van Stadskerk 040.

De antwoorden kun je hieronder lezen. En wil je meer weten? Dan kom je toch gewoon een keer naar onze kerk. Je bent van harte welkom!

‘Waarom zou je geloven? Ik zou zeggen, het geeft invulling aan je leven. Het geeft je een doel voor je leven, een perspectief. Want ik geloof dat ieder mens een verlangen naar zingeving met zich meedraagt. Ik geloof dat iedereen dat heeft. En geloof geeft een doel, het geeft een perspectief. Waarom zijn we hier op aarde en wat is er nog meer als alleen dit leven hier op aarde?

Ik denk dat dat voor iedereen relevant is en juist in deze tijd zijn mensen misschien een beetje afgeschrikt van de kerk, hebben niet zo heel erg veel meer met traditie en de religieuze vormen die in de kerk veel plaatsvinden. Maar ik geloof dat mensen nog steeds iets hebben met zingeving. Want ik geloof dat je ermee geboren bent. Mensen zijn wel op verschillende manieren op zoek naar invulling daarvan. En ik geloof dat wij als kerk daarop kunnen inspelen door niet persé heel erg religieuze uitingen te hebben en heel veel met tradities te doen, maar juist op een eigentijdse manier relevant zijn in het brengen van ons geloof en dat delen met anderen die daar ook echt wel naar op zoek zijn.
Want ik geloof dat heel veel mensen een verlangen hebben naar God. Ik geloof dat God ons daarmee geschapen heeft. Ergens een verlangen naar Hem. Er zijn niet voor niks zoveel verschillende programma’s met de vraag ‘Op zoek naar God’. Ik geloof dat heel veel mensen op zoek zijn naar God. En de kerk is de manier waarop God vertegenwoordigd wil worden en waarop Hij zich zichtbaar maakt aan deze wereld. En doordat wij als kerk samen God reflecteren kunnen we mensen in aanraking brengen met God en kunnen ze Hem leren kennen.’

‘Omdat je uiteindelijk als je echt oprecht wil weten wat je op aarde doet je niet om God heen kunt.’

‘Geloof is van toegevoegde waarde omdat het zoveel rust brengt. Ik hoef het niet meer zelf te doen. God is bij mij. Hij helpt mij met al mijn vragen in mijn leven. Hoe zou ik niet kunnen geloven? De wereld is zo bijzonder en zo mooi gemaakt dat Hij het enige antwoord daarop is. Hij is degene die de sterren op zijn plek houdt en ook de namen zelfs van alle sterren weet. Hij is de Alwetende. En daarom geloof ik omdat ik zo klein ben dat ik het zelf niet kan doen. Maar Hij houdt mijn leven in Zijn hand en daarom ben ik niet meer alleen. Daarom weet ik dat ik niet deze strijd zelf hoef te strijden, maar dat Hij bij mij is. Dat is de toegevoegde waarde van geloof voor iedereens leven.’

‘Ik geloof omdat het waar is, en omdat het waar is, geeft het betekenis aan alles wat ik doe.’

‘Ik moest lang nadenken over deze vraag. Vroeg mezelf dus ook af waarom dat zo was. Hier zou ik toch direct een antwoord op moeten weten. Maar ik denk dat geloven voor mij zo vanzelfsprekend is dat het moeilijk is om uit te leggen.

Daarom even teruggegaan naar de tijd dat ik niet naar de kerk ging. Geloven deed ik in die tijd zeker nog wel. Maar ik wilde ook andere dingen waarvan ik wist dat het niet samen ging. Wat je dan merkt is dat het zonder kerk/bidden etc. ook goed lijkt te gaan. Ik had een prima leven, vond ik. Echter achteraf merk je dat je keuzes maakt die je als je dichtbij God leeft niet zou maken. Met God rust er een zegen op je leven en keuzes die je maakt.

Toen wij besloten dat we een kindje wilde wist ik ook meteen dat ik terug naar de kerk/God wilde. Ik wilde onze kinderen ook het veilige gevoel geven en de geloofsopvoeding welke ik als kind had gehad.

Wat mij altijd ook raakt is dat als ik lees hoe uniek de schepping is. Hoe het menselijk lichaam en de natuur werkt. Dat vind ik indrukwekkend en dan ben ik trots een dochter van de Schepper te zijn.

En dan natuurlijk ook nog de eeuwigheid. Zo blij te weten dat we een levende God hebben en we Hem en elkaar weer zien na het leven op aarde. Ik heb ook ontzag voor de wonderen die Hij kan doen!

Wat ik fijn vind is dat wij een God hebben die ons leert om andere niet te veroordelen. Ondanks dat er in de Bijbel regels/geboden staan is het niet aan ons…, wie zonder zonde is werpen de eerste steen. En de opdracht andere lief te hebben, en alles wat er staat over vergeving.

‘Het geeft mij rust te weten dat ondanks dat er vreselijke dingen in de wereld gebeuren Hij zal ingrijpen en overwinnen!’

‘Het allerbelangrijkste is denk ik dat ik een persoonlijke relatie met God heb en dat Jezus de weg is om bij God te komen. God is eigenlijk mijn alles. Hij is iemand die er altijd is op het moment dat anderen er niet zijn. Die antwoorden geeft op het moment dat ik het zelf niet meer weet. Die naast me staat op het moment dat alles en iedereen niet thuis geeft. Die trouw is op het moment dat alles en iedereen lijkt weg te vallen en dat Hij er dan juist is. Noem het dan iemand die een hoger plan met mij heeft. Dus eigenlijk het beste met mij voor heeft. Soms als ik ook terugkijk, dat ik dan denk, dat is echt wel geniaal. Dat U mij zo goed kent terwijl ik het zelf eigenlijk nog helemaal niet gezien heb en niet snap.

‘Vooral de persoonlijke relatie, de vriendschap, de warmte, de bewogenheid, de betrokkenheid.’

Ja, vooral de liefde, ik denk dat het daar bij mij in zit wat heel veel toegevoegde waarde heeft en dat dat iets is wat je niet terugziet en terugkrijgt bij mensen. Kan je wel in onderdelen bij mensen, maar ik denk dat God het totale plaatje geeft.’

‘Iedereen vraagt zich weleens af, is er meer tussen hemel en aarde? Een paar jaar geleden dacht ik dit ook. Ik zocht mijn antwoorden in de paranormale wereld, bij een handlezer. Het voelde of alsof ik afhankelijk werd van die ene persoon. Ik moest hier iedere week weer naartoe om me weer even op te kunnen laden. Hier werd ik uiteindelijk zelfs onrustiger van.

Tot ik een vraag kreeg van een vriendin om eens mee te gaan naar de Alphacursus. Vragen als: ‘Hoezo God?’, ‘Bestaat God wel?’, ‘Wie is Jezus dan?’, ‘Hoezo de Bijbel?’, ‘Hoe werkt het bidden dan?’. Na veel vragen te hebben gesteld, en een aantal bijzondere, persoonlijke avonden en momenten te hebben gehad, ben ik erachter gekomen dat God echt bestaat! Beetje bij beetje werd er steeds meer duidelijk. Ik begon echte innerlijke rust en vrede te ervaren. Wow! Ik merkte dat al mijn lasten steeds beetje bij beetje werden weggenomen. Na een ontmoeting met God ben ik volledige vrijheid gaan ervaren. God heeft mijn leven veranderd en mij gemaakt om wie ik nu ben, dankbaar en blij!

Ik geloof dat iedereen het doel heeft om hier op aarde te mogen leven samen met Jezus. Kijk maar eens naar buiten om je heen, alles wat bloeit, groeit en leeft. Ik kan me geen leven meer zonder de Hemelse Vader voorstellen. Ik hoop en bid dat eenieder toe!’

‘Geloven in Jezus is een klein wonder. Voor mij wel althans. Als voormalige kerk- en Christenhater werd ‘ geloven’ wel een zeer merkwaardige omslag in mijn leven. En omdat echt ‘geloven’ een wonder was ging er voor mij ook een wonderbaarlijke wereld open toen Jezus in mijn leven kwam. Geloven komt niet zomaar vanzelf. Het kan niet worden opgelegd. Heel bewust heb ik Jezus uitgenodigd om in mijn leven te komen. Het is een uitnodiging van Jezus. De wereld zag er daarna zo anders uit: De inhoud en het doel van mijn leven kregen een totaal andere inhoud. Alles wat voorheen zo belangrijk was werd veel minder belangrijk en andersom. Er kwam vrede in mijn hart. En ook de rust dat tijdens en na mijn leven er altijd Iemand op de achtergrond is die alle touwtjes in handen heeft.’

‘God gaf me hoop in mijn wanhoop, vreugde in mijn verdriet, vertrouwen in mijn angst, zingeving waar ik geen doel meer zag en herstel waar ik dacht dat herstel niet meer mogelijk was. Hij gaf me leven en een toekomst. God is mijn Vader en mijn Vriend. Ik zou niet meer zonder Zijn Liefde willen leven. Gelukkig hoeft dat ook niet omdat Hij me nooit zal verlaten.’

Een reactie

  1. LiNDA VAN DER SMISSEN

    Gister was ik bij mijn zoon ViNCENT en hij gaf mij jullie nieuwe Kerk door. Ik ben heel blij hiermee en hoop dat er nog vele jongeren zich zullen aansluiten en het bestaan van GOD persoonlijk mogen ervaren. Ook de plaats om samen te komen is prachtig uitgekozen. Een tijd waarin ‘SPACE-shuttles’ als broodjes over de toonbank opereren, kan er ook nieuwe SPACE gecréeerd worden door middel van geloof, maar niet zomaar in iets ongrijpbaars, maar in een wezenlijk GODDELiJK bestaan.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *