Waarom Pasen?

Pasen. Waar denk je dan aan? Vrije dagen? Voorjaarszonnetje? Wat roept Pasen bij kinderen en jongeren op? Gezellig Paasontbijt? Gekleurde eieren zoeken? Paashazen van melkchocola?
Ooit was Pasen een christelijk feest. Zelfs ’t belangrijkste! Maar wat hield Pasen dan in?  Vrijwel iedereen antwoordt ‘….k zou ’t niet weten…..” En hoezo is Pasen ‘het belangrijkste christelijke feest’ en zelfs onderdeel van onze cultuur? Door Pasen hebben we zelfs vrije Paasdagen gekregen. En toch luidt het antwoord bij de meesten: Pasen?  …’k zou t niet weten”.

Pasen.

Soms vloeien in de bijbel delen van Jodendom over in christendom. De Joden noemden Pasen “Pesach”. Jezus was immers een Jood net zoals de eerste apostelen en kerken. Door de komst van Jezus werden religieuze standpunten soms in een ander perspectief geplaatst. Pesach stond niet alleen bekend als lente- of vrijheidsfeest, maar stond in Israel vooral in ‘t teken van “beeindiging van slavernij en de uittocht uit Egypte”.

Pesach behoort nog steeds tot een van de belangrijkse Joodse feesten.

Jezus gaf aan Pesach haar diepere betekenis. Om een voorbeeld te noemen: Het z.g. ‘offer van het Pesachlam’ werd later vergeleken met het ‘offer van Jezus’. Waarom werd de onterechte dood van Jezus dan gezien als een offer? Omdat Jezus de macht had om dit te voorkomen, Hij hoefde dit niet te doen. De grote onbekende God werd klein als een mens om Zijn schepping te ontmoeten. Hij wilde de mensen ontmoeten en samen met Zijn schepping lijden. God werd mens en onderging op Aarde alles wat je als mens kan overkomen.
Hiermee bracht Jezus ook de ware aard van de mensheid aan het licht. Hij was niet welkom, werd bespot en vernederd. Hij werd gemarteld, vervolgd en vermoord. Ja, Pasen is geen sensationele Hollywood film over sterke Marvel helden en bloedige overwinningen. De overwinning die Jezus bracht was totaal anders. Jezus won door ogenschijnlijk te verliezen. Het was een bovennatuurlijke overwinning.

Jezus, het ‘Lam Gods’ werd Hij genoemd.

Hij werd onschuldig ter dood veroordeeld. De rechter die Hem veroordeelde heette Pontius Pilatus. Pilatus vond Jezus eigenlijk niet eens schuldig. Tijdens de openbare rechtzitting eiste een opgehitst volk de doodstraf. Pontius Pilatus probeerde zich uit deze lastige situatie te wurmen. Hij liet ’t aanwezige volk naar oud Joods gebruik zelf kiezen: vrijheid voor Jezus die onschuldig was of Barnabas de terrorist vrijlaten. Barnabas was de man die we tegenwoordig revolutionair, terrorist en crimineel zouden noemen. Een keuze vόόr Jezus in deze situatie logisch lijken. Maar het woedende volk koos…..Barnabas. En Pontius Pilatus? Gouverneur, magistraat en de machtigste man? Hij was bang voor het schreeuwende volk en vreesde een opstand. De bange politicus zonder ruggegraat, de man die luistert naar schreeuwers ipv recht en rechtvaardigheid. Wat dat betreft is de wereld nog niet veel veranderd….

In eerste instantie denkt men: wat een tragedie. Wat een verlies!

Maar ’t verlies van Jezus werd omgezet in een onmogelijke overwinning. Jezus werd verraden en ondanks Zijn marteling, Zijn vervolging en onterechte executie stond Jezus na 3 dagen op uit de dood. Buiten de onmogelijke wonderen die Hij gedurende Zijn Aardse tijd verrichtte, liet Jezus ook hier Zijn goddelijkheid zien door terug te keren uit de dood. Jezus toonde de mensheid Zijn Weg, Zijn Waarheid en bood de mensheid hemelse toegang door Wie Hij was en is. In ogen van mensen deed Hij het onmogelijke. Daarom staat in de bijbel:
“Wat bij mensen onmogelijk is, is mogelijk bij God” (Lucas 18:27)…Dit werd op een prachtige manier verfilmd in de film “Risen” door de acteur Joseph Fiennes:

Meer info

Pesach en Pasen: 12 overeenkomsten:

https://cip.nl/56738-12-geweldige-overeenkomsten-tussen-jezus-en-het-pesachlam

De historische Jezus volgens niet-christelijke bronnen:

“Zullen we ooit 100 procent zeker kunnen zijn van iets of iemand in het verre verleden? Ik betwijfel het. Maar we hebben meer zekerheid over het bestaan van Jezus dan over het bestaan van mensen zoals Laozi (de vermeende oprichter van het taoïsme), Zarathoestra of zelfs Gautama Boeddha of Mozes. En we hebben minstens net zoveel bewijs voor het bestaan van Jezus als voor het bestaan van andere oude figuren zoals Alexander de Grote of Julius Caesar”
https://www.scientias.nl/jezus-echt-bestaan/

0 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *